Piivi ihimetteli että minkälaista on turskalan jouluruoka... Noh, minäpä kerron...
Täällä ei oo kunnon kinkkua niinku suomessa. Jotku ostaa sellasia valamiiks keiteltyjä kinkkurullia, mutta aika harva. Jouluaattona on joko ribbeä (vähän niinku grillikylyki) taikka pinnekjøttiä (tikkulihaa...)
(hitsi...oottakaasta ku etin kuvia...)
296922.jpg
Tässä on sitä ribbeä. Se paistetaan uunissa ja tärkeetä on että päällisestä tullee sellanen...rapea.
Sitte laitan kuvan pinnekjøtistä.
296924.jpg
Se on savustettua ja/tai kuivattua lampaan kylykee. Sitä liotettaan ensin hyvän aikaa veessä ja sitten höyrytettään valamiiks. Rakas siskoni Mini oli eka kertaa (vuosia sitte) joulun norjassa. Menivät sitte mun toisen siskon anoppilaan joulupäivälliselle ja siellä oli sitte tätä pinnekjøttiä.... Voin vaan kuvitella miltä Mini-raukasta tuntu ku se näki nuo luut ja sillä mulijahti että: Pittääkö nuita tikkuja kaluta....missä kinkku on... Nykyään taitaa olla jo tapana, että systerini Miuku tekke kunnon suomalaisen jouluaterian koko poppoolle ja se on erittäin suosittu ateria. Ribbeä ja tikkulihaa saavat sitte välipäivinä ja uutenavuotena.
Sitte täällä on Medister-kaker ja -makkaraa...(ØRKS....)
296920.jpg
Se makkara on vähän ku siskonmakkara ja nuo pallerot on tehty samasta tahanasta ku ne makkaratki....
Lipiäkala:
296926.jpg
Suomessa en oo ikinä ollu sen ystävä, mutta maistoin kerran täällä ja se oli aikas hyvää. Täällä käytetään tilipehöörinä pikku kuutioina paistettua pekonia rasvoineen ja hernemuhennosta.
Ontäällä palijo muutaki. Savu-lohta munakkaan kans, Waldorfin salattia.....
Jäläkiruuaksi Karamellpuddinkia (Kinuski-pate?) tai riskremiä.
Kysykää jos kysytyttää =)