No nyt ku alotin laittaan reseptejä norjalaisiin perinne-jutskiin, nii laitampa sitte tällasia ennen joulua syötäviä ruokia. Ei välttämättä oo kaikkien makuun, mutta omasta mielestä on tosi hyvää. Vaikka tykkäänki aavistuksen enemmän Islantilaisesta versiosta (suomalaisten mielestä vieläki ällömpi, luulisin)

Elikkä Smalahove:

Smalahove oli arki-apetta ennenvanhaan. Sillon ei ollu liikaa ruokaa, nii piti ottaa talteen kaikki mikä liikeni. Niinku tässätapauksessa pää.

232633.jpg

Elikkä nehän piti saaha säilymään, nii ne pistettiin kahtia, suolattiin ja savustettiin.

(Jos on aavistuksen näppärä ihiminen nii hakkee teurastamosta lampaan-päitä ja suolaa+savustaa itte. Niin varmaan on tehtäväki, ku en usko että smalahoveja myyään suomessa kaupoissa...)

Sitte ku sulla on pään puolikkaita nii paiskaa ne kattilaan (kylmään veteen) että vesi peittää herkun.

Kuumenna kiehuvaks ja anna kiehua 2-3 minuuttia.

Kaaja vesi pois ja täytä kattila uuestaan kylmällä vedellä ja kiehuta. Saa kiehua 2-3 tuntia. Ku liha irtoo leukaluusta, nii son valamista.

232634.jpg

Kaveriks voi tehä Lanttumuusia.

Tehhään niinku pottumuusi, mutta laitetaan lanttua mukkaan.

Alakupaloiks suosittelen Pässin palleja:(Bjelleklang)

Ekaks pittää pallit "ryöpätä"

Tässä putsaamaton:

232631.jpg

Ja tässä putsattuja:

232632.jpg

Tehhään viilto "nahkaan" ja sisältö pulautettaan ulos. Sitte kaikki kalvot yms. otetaan pois.

Paneroidut pässin pallit:

Palleja

Korppujauhoja

Vehnäjauhoo, suolaa ja pippuria sekasin

Kananmunaa

Pallit leikellään sentin vahvusiks siivuiks ja pyöritellään jauho-suola-pippuri sekotuksessa. Sen jälkeen melekkuutettaan vatkatussa kananmunassa (laita muutama tippa vettä vatkuuseen....) Ja viimiseks korppujauhossa. Sitte ne voi keittää rasvassa. Eikös kaikilla oo sellanen rasvankeitin nykyään?

Tarjotaan Kermaviilidressingin kans.

(Kermaviiliä, sitruunamehua,suolaa, pippuria,tuoreita yrttejä kuten kirveliä, persiljaa ja tillä. Hyppysellinen sokeria.

Juomaks tummaa olutta ja/tai Akvaviittia. Jos tahtoo nii silimän smalahovesta voi varovasti muljauttaa irti ja marinoia sitä muutaman sekunnin akvaviitissä. Ja syyä se. Joo ja korva kannattaa syyä ensteks, ku siinä on eniten rasvaa. (eli parempaa kuumana/lämpimänä)

 Hitsi ku täällä Turskalandiassa on paljo kaikkia hyviä ruokia!!! Varsinki nää perinne-safkat.

Mutta jos tuntuu että jaan entusiasmiani turhan hanakasti, nii sanokaa ihimeessä!